Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor een bundeling van symptomen. Het gevolg hiervan is dat de hersenen niet goed meer functioneren. Er zijn wel zo’n 50 verschillende soorten van dementie. Eén bepaalde vorm is het meest bekend; de ziekte van Alzheimer. Minder bekende vormen van dementie maar wel veel voorkomend zijn, Frontotemporale Dementie (FTD) Lewy Body Dementie en vasculaire dementie. Dementie heeft veel invloed op de persoon die dementie heeft maar zeker ook op de omgeving, dementie heb je nooit alleen. Het vraagt veel aanpassingsvermogen van de persoon met dementie en de omgeving. Als casemanager dementie ondersteun je zowel de persoon met dementie als de betrokken mantelzorgers.

Casemanagement

Als casemanager dementiezorg ben ik jouw persoonlijke kompas in de wereld van dementie. Mijn rol gaat verder dan alleen een begeleider; ik ben een betrouwbare metgezel die naast jou en je dierbaren staat gedurende deze uitdagende reis. Mijn doel is om jullie te informeren, te begeleiden en met jullie mee te denken. Samen vinden we wegen om de ziekte het hoofd te bieden en de gevolgen ervan in het dagelijks leven te beheersen.

Zorgstandaard Dementie

Een samenhangende benadering voor het gehele dementietraject, vanuit het perspectief van personen met dementie en hun mantelzorgers. Dat is de nieuwe Zorgstandaard Dementie. De Zorgstandaard ondersteunt hiermee de netwerken dementie om de dementiezorg te verbeteren, persoonsgericht en integraal.

Het Zorginstituut heeft de Zorgstandaard Dementie geautoriseerd nadat meer dan 20 partijen deze hebben onderschreven. Daaronder vallen vertegenwoordigers van zorgorganisaties, cliënten en mantelzorgers en de zorgverzekeraars, en vele beroepsorganisaties. De Zorgstandaard Dementie 2020 vervangt de vorige uit 2013. Bekijk de nieuwe zorgstandaard, de aanbevelingen en indicatoren en de publieksversie.

Namens de beroepsvereniging V&VN ben ik betrokken bij de implementatie van de Zorgstandaard Dementie. Het programma implementatie van de Zorgstandaard Dementie is erg belangrijk voor het uitvoeren van het werk als casemanager dementie. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Lees er meer over en neem vrijblijvend contact op.